Obserwuj

Siemię lniane dla konia

Siemię lniane to superfood dla konia i warto je podawać przez cały rok, szczególnie koniom narażonym na chorobę wrzodową, starszym oraz chudym.
30 grudnia, 2023
3 minut czytania

W artykule dowiesz się:

  • jakie wartości odżywcze ma siemię lniane
  • dlaczego siemię jest wartościowym komponentem diety 
  • na jakie aspekty zdrowia konia wpływa codzienne spożywanie siemienia
  • jak je podawać 

Dlaczego siemię lniane jest wartościowym składnikiem w diecie?

Siemię lniane zawiera wiele cennych składników odżywczych, a do najważniejszych należą:

  • błonnik, 
  • kwas alfa linolenowy (ALA) należący do grupy omega-3, 
  • witaminy z grupy B, 
  • minerały: fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, cynk.

Wartości odżywcze siemienia lnianego

100 g siemienia zawiera:

  • ok 42 g tłuszczu (23 g omega 3 i 6 g omega 6)
  • ok 30 g węglowodanów
  • ok 18 g białka

Siemię lniane jest wartościowym źródłem aminokwasów egzogennych – m.in. lizyny, która jest kluczowym materiałem budulcowym u koni.

Dlaczego kwasy omega- 3 są tak ważne w diecie?

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są potrzebne do budowy tkanki mózgowej, błon komórkowych, syntezy hormonów, redukują poziom cholesterolu, obniżają glikemię, mają właściwości przeciwzapalne, co jest kluczowe przy walce z alergiami czy problemami skórnymi.

Dlaczego warto podawać siemię lniane?

Regularne podawanie siemienia lnianego wpływa na końskie zdrowie na wielu płaszczyznach:

  • ma wpływ na trawienie

Duża zawartość błonnika w siemieniu zapewnia prawidłową perystaltykę jelit, pozwala uregulować pracę przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnienie, a także wiąże toksyny i pomaga usunąć je z organizmu.

Siemię zawiera dwie frakcje błonnika – nierozpuszczalnego w wodzie (lignany) oraz rozpuszczalnego (pektyny, śluzy, gumy). Frakcje rozpuszczalne mają wpływ na zwiększoną zdolność fermentacji. 

Siemię jest prebiotykiem – pożywką dla bakterii bytujących w jelicie grubym, które rozkładają błonnik do lotnych kwasów tłuszczowych (to one są źródłem energii dla konia).

Pamiętajmy, że prawidłowe trawienie i mikrobiom są fundamentem odporności konia.

  • pomaga w chorobie wrzodowej

Śluz powstający po zagotowaniu łagodzi stany zapalne żołądka, chroni przed niekorzystnym działaniem kwasu solnego i reguluje pH w przewodzie pokarmowym

  • wpływa korzystnie na skórę i sierść

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do utrzymania skóry i kopyt w zdrowej kondycji. Ich niedobór objawia się suchą, łuszczącą skórą, świądem, stanami zapalnymi, kruchymi i łamliwymi kopytami. Podawanie siemienia lnianego lub oleju poprawia elastyczność skóry i rogu kopytowego, a także poprawia blask i kondycję sierści.

  • jest źródłem dodatkowej energii

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i dobrej jakości aminokwasów, siemię warto podawać koniom potrzebującym przybrać na masie.

 Jak przygotować siemię lniane dla konia?

  • na sucho

Siemię można podawać na sucho, najlepiej świeżo zmielone – ok 30 g/dzień jako codzienny dodatek do paszy treściwej

  • rozgotowane/zaparzone

Aby uzyskać właściwości żelujące siemię lniane można gotować (min. 5 min) lub zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Tak przygotowany mesz z siemienia  można wzbogacić ziołami, sieczką, paszą treściwą, suszem z jabłek i podawać profilaktycznie 2-3 razy w tygodniu przez cały rok.

Przyjęło się również, że parzenie siemienia powoduje neutralizację glikozydów cyjanogennych, ale ich zawartość jest tak mała, że podanie nasion na sucho w niewielkiej ilości nie ma działania toksycznego.

Siemę lniane – dawkowanie

Dawkowanie zależne jest masy konia, zazwyczaj dla konia o masie 500 kg zaparzamy ok 100g siemienia. 

Makuch lniany dla koni

Jest to produkt uboczny tłoczenia oleju lnianego z siemienia na zimno. Nie jest tak wartościowy jak nasiona. Produkt długo przechowywany może ulegać jełczeniu, a także zanieczyszczeniu podczas obróbki przemysłowej.

Makuch lniany zawiera:

  • ok 10 % tłuszczu
  • ok 30% białka
  • ok 10 % włókna

Jak widać ilość tłuszczu jest znacznie mniejsza, zwiększa się natomiast ilość białka, dlatego makuchy są używane jako materiał paszowy w hodowli, w celu zwiększenia wartości odżywczej. 

Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, wynikające z zawartości kwasów omega – 3 jest ich zdecydowanie mniej. Makuch zawiera także  większą ilość glikozydów cyjanogennych niż nasiona.

Makuchy można podawać na mokro jak i na sucho.

English version: Flaxseed for Horses: A Superfood Throughout the Yea

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Niedawno opublikowane