Obserwuj

Żywienie koni starszych

W artykule dowiesz się jak karmić starsze konie i jakie wybrać pasze dla koni seniorów w zależności od problemów zdrowotnych.
27 stycznia, 2024
6 minut czytania

Żywienie koni zdrowych – informacje ogólne

Podstawą żywienia koni jest pasza objętościowa. Dzienna ilość wynosi 2% masy ciała w suchej masie. Natomiast konie rosnące, klacze źrebne, karmiące i seniorzy powinny mieć siano zadawane do woli.

Zapotrzebowanie bytowe na energię i białko dla konia o wadze 500 kg: 64 MJ energii i 318 g  białka.

Taką ilość energii i białka zdrowy koń jest w stanie uzyskać z siana o dobrej jakości, zadawanego w ilość 2% masy ciała, tj ok 10 kg. 

Zapotrzebowanie bytowe zmienia się pod wpływem warunków pogodowych, a także uwarunkowań indywidualnych – rasa, temperament, właściwości izolacyjne sierści. U zwierząt starszych obniża się tempo przemian energetycznych (ok 10-20%), jednak u  koni intensywnie użytkowanych i pozostających w treningu wzrasta. 

Dzienne zapotrzebowanie  na białko waha się od 0,5 do 1 g na kg m-c. 

Konie w stanie zapotrzebowania bytowego wymagają ok 5g białka ogólnego w przeliczeniu na 1 mJ energii strawnej

Tolerowana jest proporcja nie przekraczająca 10:1. Na podstawie tej zasady można ocenić stosunek białkowo-energetyczny danej paszy w dawce pokarmowej. 

U koni na poziomie zapotrzebowania bytowego rzadko występuje niedobór białka, nadmiar często. Problemem jest natomiast jakość – czy białko które koń pozyskuje z paszy zawiera w odpowiedniej ilości niezbędne aminokwasy egzogenne w szczególności lizynę, metioninę i treoninę.

Dzienne zapotrzebowanie dla dojrzałego konia o wadze 500 kg przy utrzymaniu bez obciążenia:

  • Białko surowe: 630g
  • Lizyna: 27g
  • Metionina: 7,5 g
  • Treonina: 17g

Umiarkowane i lekkie ćwiczenia zazwyczaj nie wymagają dodatkowej suplementacji białka. Jednakże konie wykonujące ciężką lub bardzo ciężką pracę wymagają większej ilości białka i aminokwasów, aby wspomóc regenerację tkanek.

Ogólne wytyczne dot. żywienia starszych zdrowych koni

Konie w wieku powyżej 20 lat uważa się za stare. Procesy starzenia są nieodwracalne ale można je opóźnić dzięki odpowiedniemu żywieniu, a gdy pojawią się choroby i problemy związane z wiekiem można dzięki diecie zmniejszyć ich skutki.

Układając dawki pokarmowe koniom starszym trzeba brać pod uwagę ich faktyczny stan odżywienia, ponieważ ilość energii strawnej może różnić się od tej obliczonej w dziennej dawce pokarmowej.

Wchłanianie składników odżywczych może być ograniczone przez niewłaściwe żucie spowodowane złym uzębieniem, co jest powszechne u starszych koni.

  1. Białko w diecie starszych koni

Starsze konie (powyżej 20 lat) mogą wymagać wyższego poziomu białka, aby utrzymać kondycję. 

U starszych koni zwiększenie spożycia białka należy przeprowadzić ostrożnie, po zasięgnięciu porady dietetyka koni i lekarza weterynarii. Dodatkowe białko należy wprowadzać powoli i tylko wtedy, gdy nerki i wątroba pracują prawidłowo.  

Nadmiar aminokwasów nie będzie magazynowany, ale zostanie rozłożony na mocznik i wydalony z moczem i obornikiem. Może to spowodować, że konie będą pić więcej wody i częściej oddawać mocz.

Ilość białka może być podwyższona o 10-20% Należy dostarczać białko wysokowartościowe, zawierające aminokwasy egzogenne, przede wszystkim lizynę, metioninę i treoninę.  Najlepsze źródła to drożdże piwne i śruta sojowa.

Zawartość białka w paszy:

  • drożdże piwne 50% białka ogólnego (35 g lizyny) 
  • poekstrakcyjna śruta sojowa 45% białka ogólnego (30g lizyny ) 
  • poekstrakcyjna śruta słonecznikowa 33 % białka ogólnego (12 g lizyny)
  • poekstrakcyjna śruta lniana 34% białka ogólnego (13 g lizyny)
  • siemię lniane 23% białka ogólnego (10g lizyny)

do porównania:

  • owies 12,5% białka ogólnego (5 g lizyny)
  • jęczmień 10% białka (4 g lizyny)
  • kukurydza 8,5% białka (2,5% lizyny)
  • mączka z lucerny 17% białka ogólnego (7,4 g lizyny)
  • zielonka z traw 4% białka ogólnego (1,4 g lizyny)
  • siano do 2-10% białka ogólnego (do 5 g lizyny)
  • siano z lucerny 15% białka ogólnego (7,5 g lizyny)

Siemię lniane – ma niższą zawartość lizyny niż soja ale jest  wartościowym dodatkiem ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (brakuje ich w diecie zimą), mają działanie przeciwzapalne,  właściwości śluzowe i działają jako prebiotyk. Należy podawać siemię świeżo zmielone (szybko jełczeje, co obniża zawartość witaminy E). Koniom starszym należy dawać 150 g jako dodatek paszowy.

Produkt uboczny obróbki siemienia to makuch lniany lub poekstrakcyjna śruta lniana – mają podobne właściwości – wysoką zawartość białka 35% i lizyny 12 g (w ziarnie 20%), mniejszą zawartość tłuszczu (w ziarnie 40%). Produkty te  są używane jako  dodatek w żywieniu  źrebiąt;  podobny skład ma śruta słonecznikowa.

  1. Makro i mikroelementy oraz witaminy

Należy unikać zbyt wysokiego poziomu wapnia w dawce (ryzyko tworzenia się kamieni moczowych). Stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 1,5-2,5:1. Starsze konie mają problem z przyswajaniem fosforu, dlatego warto dodawać do ich paszy ziarno.

Podaż cynku, selenu, witamin A i E należy zwiększyć dwukrotnie.

Wskazane jest suplementowanie witaminami z grupy B – drożdże 50g/100 kg m-c, a podczas spadku odporności witaminą C (4-5 g/100 kg mc)

  1. Wysoka strawność paszy

W sezonie pastwiskowym wypas powinien stanowić podstawę diety, jeśli siekacze są w dobrym stanie.

W stajni,  jeśli zęby trzonowe są w dobrym stanie,  koń powinien mieć zadawane siano, lub kiszonkę (wtedy 30% więcej niż siana). Dodatkowo podajemy paszę mineralną z wysoką zawartością witamin A i E oraz selenu.

Nie skarmiamy słomą ze względu na niską strawność. Siano powinno być bardzo dobrej jakości z małym udziałem łykowatych roślin, łodyg, najlepiej z pierwszego pokosu przed wykłoszeniem.

Paszę można moczyć wodą do postaci półpłynnej ale należy unikać konsystencji zupy, gdyż za szybko przechodzi przez przewód pokarmowy.

Konie należy karmić 3-4 razy dziennie, aby odciążyć przewód pokarmowy.

  1. Mikrobiom

Należy wspomagać mikrobiom (niezależnie od wieku) aby utrzymać zdrowy układ pokarmowy. Prebiotyki i probiotyki nie tylko wspomagają jelita ale też wpływają na odporność i metabolizm. Probiotyki i prebiotyki są podawane jako suplementy albo włączone bezpośrednio do gotowych mieszanek.

Do diety można dodawać zioła w zależności od potrzeb (poprawiające odporność, apetyt, funkcje układu pokarmowego) oraz suplementy wspierające aparat ruchu.

Kiedy należy zmodyfikować żywienie?

Symptomy nieodpowiedniej diety
  • koń traci na wadze, jego BCS jest poniżej normy, pomimo prawidłowego karmienia (słaba strawność paszy, problemy zdrowotne, PPID)
  • traci “top line” – mięśnie na linii grzbietu (zbyt mało aminokwasów egzogennych)
  • ma siano brzuszek  i widoczne żebra (słaba jakość siana, problemy z układem pokarmowym)
  • wypluwa kulki siana, rozsypuje treściwe podczas jedzenia (problemy z zębami)
  • ma biegunki, pojawia się woda kałowa, w kale jest niestrawione ziarno (problemy z układem pokarmowym)
  • ma problemy z wymianą sierści (PPID)
  • matowa sierść, kruche kopyta (zbyt mała ilość lub słaba przyswajalność mikroelementów, witamin, białka)

Dieta konia starszego zdrowego podsumowanie

Dieta starszego konia
  • Powinna dostarczać co najmniej 12% białka.
  • Powinna być z ograniczeniem wapnia (poniżej 1%) i lekkim zwiększeniem fosforu (0,3-0,5%). Stosunek wapnia do fosforu nie powinien być mniejszy niż 1:1, najlepiej 1,5-2 :1. Zbyt duża ilość wapnia obciąża nerki.
  • Pasze zastępujące siano lub uzupełniające udział włókna w diecie są zazwyczaj bogate w wapń (wysłodki buraczane, pellet z lucerny, dlatego łączymy je z paszami bogatymi w fosfor np. owies, otręby pszenne).
  • Pasza objętościowa jak i treściwa powinna być wysokostrawna. Unikamy siana z duża ilością zdrewniałych łodyg, słomy. Ziarno owsa powinno być pogniecione, kukurydzy i jęczmienia – ekstrudowane.
  • Koń powinien mieć dostęp do pastwiska i siana (do woli).
  • Należy zapewnić dostęp do świeżej wody. 
  • Dietę należy  uzupełnić o sól (40 g/dzień).
  • W przypadku podawania pasz gospodarskich należy dodawać mieszanki mineralne o zwiększonej zawartości witamin A, E, cynku, selenu.
  • Warto dodawać dwa dodatki paszowe: drożdże piwne (zwiększają podaż białka i lizyny, polepszają strawność, mają działanie prebiotyczne) oraz siemię lniane (ma właściwości śluzowe, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, dobrze wpływa na kondycję sierści, kopyt, układ pokarmowy).
  • Przy spadku odporności warto dodawać witaminę C.
  • Można dodawać zioła (w zależności od potrzeb i sezonu) oraz suplementy wspierające aparat ruchu (MSM, glukozamina, chondroityna, kolagen, kwas hialuronowy).
  • Jeżeli zwierzę traci na wadze można dodać do diety tłuszcze pod postacią olejów oraz należy wykonać badania weterynaryjne  – sprawdzić zęby, zrobić badanie krwi  w celu diagnostyki.

Źródła:

Niedawno opublikowane